LAISVĖS AUŠROS PRANAŠAS

Prieš 165-erius metus, lapkričio 23-ąją, Ožkabalių žemėje gimė Jonas Basanavičius – mūsų tautos patriarchas. Minint šią sukaktį progimnazijoje vyko netradicinio ugdymo pamoka-minėjimas „Laisvės Aušros pranašas“.

Vyresniųjų klasių mokiniai priminė svarbiausius šios iškilios asmenybės gyvenimo faktus: vaikystę, mokymosi metus, darbą Lietuvoje ir Bulgarijoje, aktyvią veiklą už lietuvybę. Citavo mintis iš jo dienoraščio, pasakojo pasakas iš daktaro surinktų tautosakos rinkinių. Įdomių, mokiniams dar negirdėtų faktų pateikė mokyklos direktorius A. Serneckas. Jis kalbėjo, kad mūsų mokykla yra Jono Basanavičiaus gatvėje, kad miesto aikštė taip pat pavadinta jo vardu. Šventinę minėjimo nuotaiką kūrė kanklių, birbynės melodijos, etnografinio būrelio „Ąžuoliukai“ pasirodymas, skaitovai. Prieš renginį mokiniai buvo raginami piešti dr. J. Basanavičiaus portretą, gimtinę. Kūrybiniai darbai buvo eksponuojami salėje, I aukšto fojė parengtas biografijos stendas. 1–4 klasių mokiniams apie šios žmogaus kilnius darbus mokytojos pasakojo per pamokas.

Minėjimą baigėme poetiškomis ir taikliomis Vinco Mykolaičio-Putino eilutėmis: „Jisai, kaip šviesus Dangaus Pranašas, savo tautai apreiškė prisikėlimo žinią – ir grįžo amžinai budėti savo žemės Prabočių kapuose”.

Pavaduotoja ugdymui Vilma Anelauskienė