Ar žinai, kiek sveria tavo kuprinė?

Rugsėjo 27 d. pirmoje klasėje vyko kuprinių svėrimo akcija, kurios metu buvo pasverti mokiniai ir jų kuprinės. Akciją pravedė mūsų mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Jolanta Legavičienė. Iš 20 pasvertų kuprinių 4 mokinių buvo per sunkios: jose buvo vaikui nereikalingų daiktų.

Netaisyklingas kuprinės nešiojimas bei svorio nekontroliavimas turi įtakos formuojantis vaiko laikysenai. Pagal Higienos normos reikalavimus tuščios pradinuko kuprinės svoris turi būti iki 700 g. Pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 procentų moksleivio kūno masės. Kuprinės diržai patogiausi 3,5–4 cm pločio, paminkštinti pečių zonoje. Diržai būtinai turi būti reguliuojami, kad vaikas galėtų užsidėti kuprinę ant pečių, pernelyg daug neužlauždamas rankų.

Legavičienė patarė kasdien peržiūrėti kuprinės turinį ir susidėti tik tai dienai reikalingus daiktus. Ji padovanojo po atšvaitą, nes šaltuoju metų laiku vaikai eis į mokyklą ir iš jos tamsiu paros metu. Atšvaitai turėtų būti ant abiejų kuprinės šonų ir priekio. Kuo jų daugiau ir ryškesnių, tuo mokinys yra saugesnis.

Pamokos pabaigoje vaikai spalvino savo svajonių kuprinę.

1 klasės mokytoja Marija Žemaitienė