Sveikatingumo diena

Lapkričio 17 d. progimnazijoje vyko pradinių klasių mokinių Sveikatingumo diena. Penktadienis prasidėjo muzikine ryto mankšta. Aerobikos judesius pradinukams rodė mokytoja Jolanta Ribačionkienė ir jos auklėtinės, ketvirtos klasės mergaitės. Pasimankštinę PUG ir 1–4 klasių mokiniai varžėsi „Linksmosiose estafetėse“. Šios rungtynės pareikalavo ne tik sportinių gebėjimų, bet padėjo įgyti prasmingos patirties: mokė nebijoti iššūkių, rasti išeitį iš netikėtų situacijų, veikti kartu, – taip rungtyniaudami mokiniai ugdėsi socialinę, asmeninę kompetencijas. Pamankštinę kūną, pradinukai lavino protą, mąstymą, komunikavimo gimtąja kalba, skaitmeninius gebėjimus.  Sporto salė virto mokymosi erdve, kur Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Jolanta Legavičienė priminė vaikams sveikos gyvensenos ir asmens higienos taisykles, praktiškai pamokė rankų plovimo judesių. Itin daug pradinukų susidomėjimo sulaukė bendraamžių paskaitos sporto ir sveikatingumo temomis. Net devyni 3–4 klasių savanoriai, savarankiškai ar su mokytojų pagalba pasirinkę temą, rinko informaciją ir kompiuterine programa PowerPoint ruošė pateiktis. Jie kalbėjo bendraamžiams apie vitaminus, sveiką gyvenseną bei mitybą, asmeninę higieną bei sporto naudą žmogaus organizmui ir sveikatai. Po pietų įgytas teorines žinias vaikai pritaikė praktiškai:  iliustravo paskaitose išklausytas temas, sukūrė  plakatus.

Sveikatingumo dienos baigiamasis akcentas – sveiko maisto degustacija. Visos progimnazijos bendruomenės nuostabai pradinių klasių kabinetai valandai virto „Arbatine“, „Sulčių cechu“, „Salotų baru“, „Kokteiline“. Nusidriekė ilgos eilės gurmanų, kurie ėjo iš vieno kabineto į kitą ragaudami įvairių žolelių arbatas, žaliuosius kokteilius, vaisių bei daržovių sultis ir salotas. Pradinukai, jų mokytojos, keletas mamyčių, bibliotekininkė vos spėjo suktis, kad visi lankytojai būtų maloniai sutikti ir pavaišinti.

Tradicinėmis tapusios pradinių klasių mokinių sporto ir sveikatingumo dienos kasmet mokiniams suteikia daug nepamirštamų akimirkų. Jos aktualizuoja sveikatos ugdymą, suteikia mokiniams galimybę įgyti įvairesnės patirties, būti mokomiems įvairių žmonių ir susieti mokymąsi su savo interesais.

Pradinio ugdymo mokytoja Irma Kriaučeliūnienė