Šiaurės šalių literatūros savaitė 2018

Lapkričio 12 – 16 dienomis mokykloje vyko renginiai, skirti Šiaurės šalių literatūros savaitei. Ilgiau nei 20 metų trunkančiame  projekte garsinama šiaurietiško pasakojimo tradicija, skleidžiamas skaitymo džiaugsmas bei populiarinama Šiaurės šalių literatūra. Pagrindinė projekto mintis – tamsiausiu laiku metuose uždegti šviesą ir susirinkti kartu skaityti ir klausytis pasakojimų iš knygų.

Šiemet Šiaurės šalių literatūros savaitės metu vaikai, paaugliai ir suaugusieji buvo kviečiami susipažinti su literatūriniais ,,Šiaurės herojais“.

Pradinių klasių  mokiniams skirtoje švedų Eliaso ir Agnes Våhlundų knygoje ,,Superherojų vadovas“ vaikai sutinka Lisą, iš kurios mokykloje tyčiojasi berniukų gauja. Vieną dieną nuo užgauliotojų pasislėpusi bibliotekoje mergaitė atranda magišką knygą, kuri viską pakeičia. Ši knyga tampa mergaitės virsmo į nesustabdomą superheroję ,,Raudonoji kaukė“ pradžia.

Skaitydami kūrinį, mokiniai aiškinosi jiems nežinomų žodžių, posakių reikšmes. Aptarinėdami situacijas, į kurias papuola Lisa, mokiniai diskutavo apie patyčias, atskirtį, draugystę. Kartu ieškodami atsakymų, kaip pasielgtų atsidūrę Lisos vietoje, mokėsi suprasti, gerbti  bei padėti vienas kitam.

Paaugliams skirtoje norvegų rašytojo Simono Strangerio knygoje ,,Tie, kurių nėra“ liečiamos jautrios temos  ir šiuolaikinės problemos. Pagrindiniai veikėjai susiduria su milžiniškais šiandieninio gyvenimo sąlygų skirtumais ir faktu, kad tie, kurie gimsta turtingi, nebūtinai turi daugiau įtakos ar galios pagerinti kitų gyvenimą nei tie, kurie yra gimę neturtingi. Knygoje pasakojama apie norvegę merginą Emiliją ir dokumentų neturintį Samuelį iš Ganos. Jie susitiko Gran Kanarijoje, kur Emilija atostogavo su šeima, o Samuelis buvo išgelbėtas iš pripučiamos valties. 6 –7 klasių mokiniai skaitydami šios knygos ištraukas diskutavo, kaip pasielgtų atsidūrę Emilijos situacijoje, kurioje išmėginamos jos nuostatos apie tai, kas teisinga ir kas ne, bei Samuelio – be dokumentų, artimųjų su paskutine viltimi norinčio susikurti normalų gyvenimą, vietoje.

Bibliotekininkė D. Skinkienė