Baigėsi projektas „Perskaitytų knygų sodas“

2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą, o kovo 16-oji oficialiai paskelbta Knygnešio diena. Minint šią dieną, aktyvinant mokinių skaitymą, ugdant komunikavimo ir pažinimo kompetencijas, kovo 18–21 dienomis progimnazijoje specialiosios pedagogės I. Šmitienės iniciatyva buvo organizuojamas trumpalaikis projektas PUG, 1–4 klasių mokiniams ,,Perskaitytų knygų sodas“.

Mokykloje visą savaitę veikė ,,Senovinių knygų“ paroda, kurioje buvo galima pamatyti retų senovinių leidinių: žurnalų, laikraščių, knygų, vadovėlių. Mokiniams pasiūlyta veiklų įvairovė leido naudotis jų prigimtiniu smalsumu, pamokų metu buvo sudarytos sąlygos kūrybiškai veikti, sužinoti ir suprasti, atrasti atsakymus į daugybę klausimų kas ir kodėl?

PUG, 1–2 klasių mokiniai klausėsi pasakos ,,Saldi košė“, 3–4 klasės – ,,Saulė ir mėnulis“, vėliau visų laukė kūrybinės užduotys. Technologijų pamokų metu vaikai gamino knygų skirtukus, perskaitytų knygų „Herojų medį“, ruošė stendą ,,10 pasakų skaitymo privalumų“, kūrė ,,Minčių debesį“ apie skaitymo svarbą, klausėsi psichologės J. Galinskienės skaitomų terapinių pasakų.

Baigiamąjį renginį vainikavo nuotaikingi, pamokantys pradinukų šokiai (vadovės J. Ribačionkienė ir M. Žemaitienė) bei eilėraščiai, pavaduotojos ugdymui V. Anelauskienės padėkos žodis mokiniams ir mokytojams, aktyviai dalyvavusiems skaitymo veiklose.

Tikime, jog šis projektas, organizuotas mokykloje jau antrąjį kartą, taps tradiciniu, o kūrybiškos veiklos įkvėps mokinius dažniau paimti į rankas knygą, atrasti joje pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą.

Specialioji pedagogė Ilona Šmitienė