Netradicinė pamoka beglobių gyvūnų prieglaudoje

„Mano tuščias buteliukas, kito pilnas pilvukas“ – akciją tokiu pavadinimu 2018 m. gruodžio mėnesį pasiūlė Arno mama Rasa Kvirevičienė. Pusmetį ketvirtokai tuščias gėrimų pakuotes metė į specialią dėžę, svajodami už surinktas lėšas paremti beglobius gyvūnus.

Gegužės mėnesį ketvirtos klasės mokiniai surinktas gėrimų pakuotes nunešė į artimiausią taromatą. Daliai vaikų savarankiškas taros grąžinimas bei sumokėto depozito atgavimas buvo nauja gyvenimiška patirtis.  Ketvirtokai sutaupė 33,90 Eur. Už surinktus pinigus nupirkome dovanų beglobiams gyvūnams: kačių kraiko, sauso ir konservuoto maisto mažiems kačiukams.

Penktadienį, gegužės 24 d., visi ketvirtokai išvyko į svečius pas Marijampolės gyvūnų mylėtojų asociacijos savanorius Viliją ir Kastytį. Jaukioje sodyboje, svetingų šeimininkų priimti, pradinukai valandą skyrė savanorystei. Vaikai padėjo sunešti labdarą, pabendravo su keturkojais, juos glostė, vedžiojo, pasižiūrėjo, kaip gyvena mažiausi kačiukai. Susidomėję mokiniai klausė Vilijos ir Kastyčio istorijų, kaip šuniukai Vapė, Čipas, Manga pateko į jų namus, kaip globėjai jiems padėjo pasveikti ir pamiršti buvusių šeimininkų skriaudas.

Atėjus laikui grįžti į mokyklą, mokinius  lydėjo dvejopi jausmai: buvo liūdna, kad taip greitai reikėjo atsisveikinti su meiliais keturkojais ir džiugu, kad bent akimirką suteikė džiaugsmo prieglaudos globotiniams. Ne vienas ketvirtokas šią dieną svajojo savo profesiją sieti su gyvūnų priežiūra: tapti veterinarijos gydytojais, šuniukų kirpėjais, gyvūnų globėjais. Gal ateities svajonės pasikeis, bet patirtinis vaiko ir gyvūno ryšys padės šiems mažiems žmonėms įgyti dorinių ir socialinių vertybinių nuostatų: pamilti, globoti, atsakingai rūpintis.

Ketvirtos klasės mokytoja

Irma Kriaučeliūnienė

Vapė

Kai su klase buvau nuvykusi pas beglobius gyvūnėlius, mane labai sujaudino ten išgirsta istorija apie kalytę Vapę.

Kažkada Vapė turėjo šeimininkus. Kartą ji atsivedė šuniukų. Šeimininkams tai nepatiko. Jie vargšę kalytę pririšo su grandine prie būdos ir nubaudė neduodami jai nei vandens, nei maisto. Nežinia kiek laiko Vapė badavo, bet kai ją atvežė pas globėją Viliją, ji buvo visiškai išsekusi. Jos kailio plaukai buvo iškritę, pro odą matėsi kaulai. Bet kai kalytė apsigyveno pas naują šeimininkę, jos kailis ataugo, ji atsigavo ir sustiprėjo. Vapė vėl pasiruošusi žaisti. Ji linksma ir meili.

4 klasės mokinė

Liepa Mockevičiūtė

 

Savanorystė

 

Mano nuomone, savanorystė yra puikus užsiėmimas. Aš kalbu apie tą savanorystę, kai padedi ir gelbėji gyvūnus. Tokią nuomonę susidariau, kai pati vykau savanoriauti į Marijampolės beglobių gyvūnų prieglaudą. Vykome su klase ir už suaukotus pinigus vežėme maisto ir kraiko katinams. Ten mes bendravome, žaidėme su kačiukais ir šuniukais, juos vedžiojome.

Kai kurie žmonės nemyli gyvūnų, muša, skriaudžia savo augintinius. Neatsakingai juos išmeta į gatvę arba marina badu. Man gyvūnėlis yra šeimos narys. Nesvarbu, ar jis mano, ar ne. Taigi labai prašau, neskriauskite gyvūnų, saugokite ir mylėkite juos! Išsirinkę augintinį atsakingai juo rūpinkitės iki jo gyvenimo pabaigos.

4 klasės mokinė

Emilija Didvalytė