Savanorystės diena „Ąžuolo“ progimnazijoje

Norint pasidalinti vaikų gerumu, mūsų mokykloje buvo surengta savanorystės diena. Spalio 21 dieną pamokos vyko netradiciškai – 5–8 klasių mokiniai, suskirstyti į įvairaus amžiaus grupes, lydimi mokytojų, lankė Vilkaviškio ne pelno siekiančias organizacijas, kuriose savanoriavo atlikdami įvairias veiklas.

O veiklų buvo išties daug. Viena mokinių grupė, lydima anglų kalbos mokytojos A. Liaudinskienės, vyko į Vilkaviškio krašto muziejų, kuriame skaptavo moliūgus. Šie moliūgai padės nušviesti Paežerių dvare vyksiančią šventę. Net keletas grupių prisidėjo prie aplinkos tvarkymo. UAB „Komunalinio ūkio“ direktorius sutiko, kad vaikai su bibliotekininke D. Skinkiene grėbdami lapus, pagražintų parką Žalumynų gatvėje. Kiti mokiniai su kūno kultūros mokytoju T. Bonkevičiumi tvarkė aplinką prie Vilkaviškio centrinės bibliotekos. Be abejo, buvo mokinių, kurie su specialiąja pedagoge I. Šmitienė prisidėjo prie savo mokyklos esančio parkelio tvarkymo. Oras buvo puikus, todėl jaunimas, lydimas geros nuotaikos, dirbo uoliai.

Keletas mokinių grupių lankėsi vaikų darželiuose. Direktorė G. Naujokienė ir pavaduotoja ugdymui V. Anelauskienė palydėjo vaikus į darželį „Eglutė“. Mokiniai noriai darbavosi pagelbėdami auklėtojoms ir vaikams: drožė pieštukus, tvarkė žaislus, grėbė lapus, ruošė užduotėles. Anglų kalbos mokytoja pasidžiaugė, kad savanoriai buvo itin svetingai sutikti lopšelyje – darželyje „Buratinas“. Jaunieji savanoriai rūpestingai ir stropiai ruošė mažiesiems užduotėles, darė karpinius ir tvarkė aplinką. Kūno kultūros mokytoja R. Kiškėnienė su mokiniais lankė arčiausiai mokyklos įsikūrusį darželį „Pasaka“. Vaikams buvo smagu darbuotis šiame darželyje, nes daugelis iš jų būtent jį ir lankė, kai buvo maži.

Socialinė pedagogė D. Tarnauskienė su keturiais 7 klasės mokiniais, kaip ir pernai, savanoriavo Didvyžių pensionate. Vaikams buvo gera aplankyti jau draugais tapusius pensiono gyventojus ir su jais išsikepti sveikuoliškų sausainių. Psichologė J. Galinskienė su būriu mokinių buvo Vilkaviškio ligoninėje. Čia vaikai padėjo darydami tvarsčius, tvarkydami žaislus ir sporto inventorių. Jie taip pat pasidalino savo gerumu aplankydami vidaus ir vaikų skyrių ligonius.

Kita įstaiga, kurioje pabuvojo mokiniai, buvo „Caritas“. Savanoriai atliko įvairius darbus: grėbė lapus, plovė patalpas, valė nuo gėlių dulkes, rūšiavo vaistažoles. Užtai jaunuolius po visų veiklų darbuotojai apdovanojo vaišindami karšta arbata. Jiems, susipažinus su „Carito“ veikla, buvo pasiūlyta tapti nuolatiniais savanoriais.

Jau antrus metus mokykloje vykdoma savanorystės diena labai džiugina mokinius ir mokytojus, kadangi vaikai gali pabūti jiems dažnai neįprastose erdvėse. Taip jie mokosi prisitaikyti prie kitokių sąlygų, atrasti, pažinti save, ugdytis komunikavimo kompetenciją. Mokiniai suprato, kad yra be galo gera mažais, kartais atrodytų visai nereikšmingais, darbais pradžiuginti mažą, vos vaikščioti išmokusį, darželinuką ar seną, jau sunkiai paeinančią, močiutę. Savanorystė jaunuoliams parodė, kad gyvenime egzistuoja labai paprasti dalykai: dėkingas žvilgsnis, besišypsančios akys.

Pirmiausia būkite geri; gerumas nuginkluoja daugumą žmonių. Ž. B. Lakorderas

Savanorystės dienos koordinatorė Rasa Bondzinskienė