Šiaurės šalių literatūros savaitė 2019

Skaitymo skatinimui, garsinio skaitymo ir pasakojamosios tradicijos puoselėjimui bei pažinčiai su Šiaurės šalių literatūra, Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjunga vykdo projektą „Šiaurės šalių literatūros savaitė“. Šią savaitę tūkstančiuose bibliotekų, mokyklų bei kultūros įstaigų Šiaurės šalyse ir jų kaimyniniuose kraštuose organizuojami knygų skaitymai, parodos, pokalbiai bei kultūriniai renginiai. Šios savaitės metu rengiami skaitymai „Auštant“ (skaitymai vaikams ir paaugliams) ir „Sutemų valanda“ (skaitymai suaugusiems). Pagrindinė idėja – garsiai skaityti ištraukas iš Šiaurės šalių autorių knygų. Šiais metais literatūros savaitės tema – gimtadienis. „Šiaurės šalių literatūros savaitės“ skaitymuose dalyvavo ir mūsų mokyklos 2–7 klasių mokiniai.

2–4 klasių mokiniams skirtame pasakojime „Pepė švenčia gimtadienį“ iš ASTRIDA LINDGREN knygos PEPĖ ILGAKOJINĖ, Pepė savo draugus pakviečia į vakarėlį namuose Villa Villekulla. Pepė Ilgakojinė yra spalvinga ir maištinga mergaitė, sau susikurianti gyvenimą, kuriame viskas turi būti pramuštgalviška ir smagu. Šiame pasakojime dalyvavome gimtadienio šventėje, surengtoje Pepės stiliumi, ir joje, žinoma, taip pat buvo Tomis, Anika, arklys ir ponas Nilsonas. Būnant kartu su Pepe visada nutinka kas nors įdomaus!

Kūrinį „Pokylis sode“ iš JOSTEIN GAARDER romano „SOFIJOS PASAULIS“ skaitė  5– 7 klasių mokiniai. Šiame kūrinyje penkiolikmetės Sofijos gimtadienis ir filosofiška šventė sode kvietė skaitytojus puodeliui kavos, pokalbiui ir krislui siurrealizmo.

Bibliotekininkė D. Skinkienė