Mobilūs telefonai vaikams: ar tikrai reikia ir kada?

Statistika rodo, kad mobilūs telefonai visame pasaulyje populiarėja žaibiškai. Regis, visiškai ne naujas prietaisas jau nebeturi plėsti savo klientų rato, tačiau taip yra todėl, kad įvairiose šalyse senyvo amžiaus žmonės mobiliaisiais ima naudotis tik dabar. Be to, daugelyje šalių vis jaunesni žmonės įsigyja pirmuosius savo telefonus. Ši tema dažniausiai tampa svarbiu klausimu atžalas auginantiems tėvams.

Klausimas, kada jau laikas pirkti atžalai pirmąjį mobilų telefoną, anksčiau ar vėliau aplanko visus šiuolaikinius tėvus. Statistika rodo, kad vaikų amžius, kada jie jau turi pirmąjį savo mobilųjį, kasmet vis jaunėja. Pastaruoju metu pagal tėvų apklausas, manoma, kad pirmąjį savo telefoną vaikai gauna būdami 7-10 metų amžiaus. Tai reiškia, kad dažniausiai tėvai ryžtasi nupirkti atžalai mobilų telefoną, kai šis ima lankyti mokyklą. Tačiau taip pat labai svarbu pabrėžti ir tai, kad kai kurie vaikai su mobiliaisiais susipažįsta daug anksčiau nei turi savo telefoną. Pavyzdžiui, tais atvejais, kai tėvai dar mokyklos nelankantiems vaikams leidžia žaisti su savo telefonais. Tai nėra pati geriausia praktika, nes mobilūs telefonai vaikui tampa kaip žaisliukai, kuriais nereikia rūpintis, jie yra pramogos dalis. Dažniausiai tokie vaikai ima daug ankščiau tėvų reikalauti nupirkti jiems asmeninį mobilų telefoną.

Niekas nesiginčija, kad šiais laikais išsiversti be mobiliojo telefono beveik neįmanoma. Tačiau medikai dėl tokio dažno jo naudojimo yra ne juokais sunerimę. Dažniausiai teigiama, kad aparato skleidžiamos elektromagnetinės bangos sukelia smegenų vėžį. Anot britų medikų, jei žmogus mobiliuoju telefonu intensyviai naudojasi daugiau nei 10 metų, auglio rizika išauga 39 proc. Elektromagnetinė spinduliuotė, kurią skleidžia ir mobilieji telefonai, yra vienas stipriausių onkologinius susirgimus provokuojančių veiksnių , tad mobilusis telefonas nėra nekaltas žaisliukas.
 Vaikams elektromagnetinės bangos dar pavojingesnės nei suaugusiesiems. Prancūzų mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad vaiko galvoje elektromagnetinė energija yra daug intensyvesnė nei suaugusiojo, nes vaiko galva mažesnė, o jo organizme yra daugiau vandens, todėl per jį energija sklinda lengviau ir toliau. Kuo arčiau galvos aparatas, tuo didesnę riziką kelia elektromagnetinė spinduliuotė. Todėl siunčiant SMS, jos keliama rizika mažėja. Tačiau iškyla kitas pavojus. Trumposios žinutės bei žaidimai mobiliuoju telefonu labai gadina vaikų akis. Ne ką geriau toks gyvenimo būdas veikia vaikų nervų sistemą. Jeigu jie turėtų tik mobilųjį telefoną, dar būtų nieko, bet likusį laiką vaikai prasėdi prie kompiuterio ar televizoriaus. Pasekmės liūdnos – regėjimas silpsta, dažnėja nervų sistemos ligos. Ne paslaptis, kad irzlumas perauga į savitarpio santykius – agresiją, smurtą. Nuolatinė konkurencija, kieno telefonas geresnis, taip pat sveikatos neprideda. Pagaliau telefonai yra brangūs, tad vaikas gyvena nuolatinėje baimėje, kad jį pavogs. O tai dar vienas papildomas įtampos veiksnys.

 Norint išugdyti vaiko sąmoningumą reikėtų su juo apie tai kalbėtis. Turbūt sunku dabartiniu laikmečiu pasakyti, jog reikia „saugoti“ vaiką nuo technologijų, inovacijų ar naujovių. Bendraujant su vaiku, aiškinant apie technologinę pažangą ir priemones, kuriomis naudojamasi, leidžiant jam naudotis technologijomis, tačiau nustatant to naudojimosi ribas, tai darytų mažiausią žalą vaikui. Tėvai turi nustatyti, kiek, kur ir kada naudojimasis mobiliuoju ar kompiuteriu yra normalus. Deja, esame per daug užsiėmę, kad rastume laiko su vaiku pasivaikščioti ar kaip kitaip aktyviai praleisti laisvalaikį. Mums vis dar daug paprasčiau atsipirkti brangiais žaisliukais.

Naudoti šaltiniai:

https://www.mamosgidas.lt/n/vaikas-ir-mobilus-telefonas/489

https://techtransfer.lt/mobilus-telefonai-vaikams-ar-tikrai-reikia-ir-kada
https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/    

https://www.delfi.lt/projektai/archive/mokyklinuko…

Visuomenės sveikatos specialistė Jolanta Legavičienė