Ąžuolo penktokai nori būti saugūs

Rudenį penktokai per žmogaus saugos pamoką dalyvavo projekte „Dirbsiu saugiai“, o vasario 8–12 dienomis – Saugesnio interneto savaitėje 2021. Kovo pradžioje jų laukia rajono civilinės saugos konkursas „Žinau- esu saugus“.

Valstybinės darbo inspekcijos projektas „Dirbsiu saugiai“ skirtas ugdyti saugaus darbo kultūrą, supažindinant 5–6 klasių moksleivius su darbuotojų saugos ir sveikatos pagrindais, su dažniausiai kylančiais pavojais darbe, namų, mokymosi aplinkoje ir būdais, kaip jų išvengti. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šią temą pristatyti 5–6 klasių moksleiviams sudėtinga, tačiau ir projekto iniciatoriai, ir projekto partneriai stengiasi tai daryti ir informatyviai, ir žaismingai.

Moksleiviai dar mokykloje jungėsi į nuotolinę pamoką su VDI darbo inspektore D. Kondratiene, ruošėsi savarankiškai ir dalyvavo viktorinoje. 2020 m. dėl paskelbtos ekstremaliosios situacijos saugaus darbo pamokos vyko nuotoliniu būdu. Jose dalyvavo per 100 mokyklų, o viktorinoje varžėsi daugiau nei 3000 Lietuvos penktokų ir šeštokų.  „Ąžuolo“ penktokai neiškovojo „Saugiausios klasės 2020“ apdovanojimo, bet gautos žinios pravers ateityje.

Vasario 8–12 dienomis vykusioje Saugesnio interneto savaitėje užsiregistravo 5 klasės „Ąžuolų“ komanda. Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje dalyvavo 391 komanda! Mūsų penktokai užduotis atliko savarankiškai ir surinkę 57 taškus liko sąrašo viduryje. Vilkaviškio rajono savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklų 5–11 klasių moksleivių kryžiažodį konkursą „Žinau – esu saugus“ organizuoja Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijos vyriausiasis civilinės saugos specialistas. Mokiniai jau pradėjo spręsti kryžiažodį, kuris sudarytas iš civilinės saugos, priešgaisrinės saugos ir medicinos temų.  Gaila, kad laimėti gali tik trys pirmieji dalyviai, atsiuntę teisingus atsakymus, bet mes manome, kad svarbiau dalyvauti ir semtis žinių.

Žmogaus saugos mokytoja Diana Maksimavičienė