Progimnazijoje paminėta Žemės diena

Kovo 25–26 dienomis progimnazijoje vyko nuotoliniai renginiai, skirti Pasaulinei Žemės dienai. Jų tikslas – supažindinti ir skleisti mokiniams žinias apie aplinkos ekologinę būklę, emocinio, vertybinio santykio su gamta aktualumą; atkreipti dėmesį į aplinką, kurioje gyvename, klimato atšilimo bei taršos problemas, skatinti kiekvieną prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo.

Ketvirtadienį paskaitą „Inkilų gyventojai. Migruojantys paukščiai” skaitė Gediminas Petkus, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro metodininkas, ornitologas. Mokiniai susipažino su paukščių migracija, sužinojo, kokie paukščiai gyvena inkiluose, kaip teisingai įrengti būstą sparnuočiams.

Po to vyko EKO dirbtuvėlės , kurias vedė „Žaliojo taško” aplinkosauginių projektų koordinatorė Raminta Čiasonė. VŠĮ „Žaliasis taškas” – pakuočių atliekų tvarkymo organizacija,  koordinuojanti ne tik  pakuočių atliekų tvarkymą, bet ir prisidedanti prie visuomenės švietimo atliekų prevencijos ir rūšiavimo skatinimo temomis.

Kūrybinių dirbtuvių metu, gamindami dekoracijas šv. Velykoms, įsitikinome, kaip turiningai, meniškai bei gražiai mes galime pasiruošti šventėms, neišleisdami pinigų plastikiniams, kasmet keičiamiems namų papuošimams, nesukurdami pakuočių atliekų bei tokiu būdu būdami draugiškais aplinkai. Juk šventę kuria ne tik daiktai, bet ir emocijos, atsirandančios besiruošiant šventei.  

Dailės – technologijų pamokose 1–8 klasių mokiniai piešė, klijavo koliažus „Išsaugokime Žemę”, rašė linkėjimus Žemei.

Penktadienį 7–8 klasių mokiniai dalyvavo paskaitoje „Atliekų pavojai ir nauda”, kurią vedė Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentė Kristina Bazienė. Pirmiausia mokiniai išsiaiškino, ką vadiname atliekomis: kad tai ne tik šiukšlės, bet ir įvairūs nebenaudojami daiktai, kuriuos galima perdirbti. Mokiniai sužinojo, kokie yra didžiausi atliekų pavojai: teršiamas oras, vanduo, dirvožemis, grėsmė augmenijai ir gyvūnijai, žmogaus sveikatai. Tačiau atliekos gali būti ir naudingos, kai jos  perdirbamos.

1–6 klasių mokinai klausėsi VŠĮ „Žaliasis taškas” ekologės Vaidos Griškevičienės paskaitos. Lektorė supažindino mokinius su ekologo profesija, kalbėjo apie rūšiavimą. Vėliau vyko protmūšis, kuriame geriausiai atsakę į klausimus (4, 5, 6 klasės) laimėjo prizus – atliekų rūšiavimo lentas . 7–8 klasių mokiniai protmūšyje dalyvavo kiekvienas individualiai. Geriausiai į klausimus atsakė Haroldas Mockevičius, 8 klasės mokinys, kuriam atiteko Eko krepšelis.

1–8 klasių mokiniai noriai prisijungė prie Vištyčio regioninio parko paskelbtos akcijos „  Sugrįžtantiems paukščiams kelkime inkilus”. Kartu su tėveliais mokyklos ugdytiniai pagamino inkilų, kuriuos perduosime direkcijos darbuotojams. Balandžio 6–9 dienomis jie bus keliami skirtinguose Vištyčio regioninio parko miškuose. Mokiniams bus atsiųstos vietovės koordinatės ir iškelto inkilo nuotrauka. Savo inkilą jie galės aplankyti, parodyti draugams.

Mokyklos mokiniams parkas dovanojo nuotolinę pamoką apie Vištyčio regioninio parko vertybes, kurią vedė vyr. specialistė Živilė Grimailaitė ir ekologas Vaidas Leonavičius. Ekologas Arūnas Pranaitis iš Žuvinto biosferos rezervato pristatė šio parko gamtinę įvairovę.

Norime nuoširdžiai padėkoti visiems lektoriams už puikias nuotolines pamokas. Tik kartu formuodami atsakingą mokinių požiūrį į mus supančią aplinką galime užauginti atsakingus piliečius, siekiančius išsaugoti tyrą vandenį, gaivų orą, natūralią ir švarią aplinką.

Žemės dienos veiklų koordinatorė,
biologijos mokytoja Aira Lažauninkienė



Mokinių darbai (Žemės diena)


1 klasės mokinių darbai (Žemės diena)


2A klasės mokinių darbai (Žemės diena)


2B klasės mokinių darbai (Žemės diena)


3 klasės mokinių darbai (Žemės diena)


4 klasės mokinių darbai (Žemės diena)