Kai istorijos atskrenda ir atsimuša į langą

Gegužės 26 dieną „Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai susitiko su rašytoja Igne Zarambaite. Tai knygų vaikams ir paaugliams autorė, į literatūrą įžengusi 2015 m. su pasaka „Emilio laiškas“, laimėjusia geriausio metų debiutanto nominaciją. Jaunoji rašytoja jau yra išleidusi penkias knygas, kurios vis dažniau pastebimos ir rekomenduojamos skaitytojams.  

Ignė prioritetą teikia knygų rašymui, tačiau pati gamina lėles, tapo, kuria interjero detales, įvairias dekoracijas, mėgsta konstruoti ir – žaidžia futbolą, už kurį turi daugiau apdovanojimų nei už knygas. Trijuose susitikimuose su skirtingo amžiaus mokiniais autorė pristatė savo literatūrinę ir meninę kūrybą: PUG, 1–2 kl. –  „Apie ką kalba knygos ir lėlės“, 3–5 kl. – „Stebuklingi senelio batai“, 6–8 kl. – „Juodavandeniai“.

Mokinius sudomino nuoširdus ir atviras Ignės pasakojimas apie gimtąją Šilutę, kur ji šiuo metu gyvena, du priglaustus katinus, Tiramisu ir Kapučiną, netikėtai atskridusį ir atsimušusį į langą balandį Debesėlį, vaikystės žaislus, tėčio padovanotus „bucus“ (futbolo batelius), kuriuos ji lig šiol saugo, naujai atrastas veiklas – skambinimą pianinu ir žaidimą šachmatais.

Nors susitikimai vyko nuotoliniu būdu, autorės pasakojimai netruko virsti dialogu: vaikai domėjosi, iš ko ir kaip lipdomos lėlės, nuo kurios dalies pradedama lipdyti, kiek laiko trunka šis darbas; kurią knygą ji rašė ilgiausiai, kokia buvo pirmoji knyga ir kt. Mokiniai išgirdo autorės skaitomą ištrauką iš „Skudurinukės“, sužinojo, kokia jautri istorija slypi knygoje „Stebuklingi senelio batai“ – ši knyga 2019 m. tapo „Metų knygos rinkimų“ nugalėtoja.

Vyresniesiems mokiniams rašytoja pristatė naujausią savo knygą „Juodavandeniai“ – šių metų knygos rinkimų nugalėtoją. Kasmet Šilutėje kylantys potvyniai, užliejantys pievas, sodybas, žadino autorės vaizduotę, smalsumą, kol susidėliojo įtraukianti istorija apie šešiolikmetę Aną. Autorė mokiniams kalbėjo, jog žmogus, kaip upė, turi savo gelmes ir pereina per gyvenimą visus vandenis. Tokie yra ir knygos veikėjai: klystantys, bandantys, turintys paslapčių. Istorija provokuoja diskusiją, nes paliestos temos aktualios daugeliui paauglių. 

Tikiu, kad šie jaukiai praleisti susitikimai pažadins ne vieno mokinio vaizduotę, paskatins ieškoti idėjų, padrąsins atskleisti savo kūrybiškumą, o artimiausiu metu skaitomų knygų lentyną papildyti ir Ignės Zarambaitės knyga. 

Maždaug po metų pasirodys rašytojos knyga apie atskrendantį balandį Debesėlį. Ir ką gali žinoti…gal ir Jums, mieli Mokiniai, kokia nors istorija netikėtai atsimuš į langą.

Pavaduotoja ugdymui Vilma Anelauskienė