SAVANORYSTĖS DIENA

Spalio 21-osios rytą 5-8 klasių mokiniai į mokyklą rinkosi ne įprastai – su kuprinėmis, tačiau nešini grėbliais, kastuvais ir priemonėmis, skirtomis vabzdžių viešbučio remontui. Pamokos buvo netradicinės. Pirmą pamoką mokiniai su klasių vadovėmis kalbėjosi apie savanorystę, o antrąją pamoką vedė Vilkaviškio Jaunimo reikalų koordinatorė Danguolė Gudeliauskienė su dviem savanorėmis.

Lektorė D. Gudeliauskienė ir jos pagalbininkės mokiniams pristatė savanorystės reikšmę.  Jos pasakojo, kad savanoriai užsiima įvairia neapmokama veikla: pagalba senjorams, neįgaliesiems arba gyvūnų prieglaudoms, aplinkos tvarkymu ir kt. Mūsų mokiniai taip pat sužinojo, kaip ir kur Vilkaviškyje jie gali prisijungti prie savanorystės organizacijos.

Po šių pamokų jaunieji savanoriai šiltai apsirengė ir išsiruošė į savo mokyklos kiemą, sodą ir šalia esantį parką  atlikti įvairias neatlygintinas veiklas.

5 kl. 11 mokinių, kartu su gamtos mokytoja A. Lažauninkiene, bibliotekininke D. Skinkiene ir klasės vadove R. Bondzinskiene atnaujino vabzdžių viešbutį. Mokiniai parke prisirinko gilių, kaštonų, kankorėžių ir smulkių šakelių ir šiomis priemonėmis pakeitė senas, jau sutrešusias medžiagas.

Kita dalis penktokų ėjo  grėbti lapų į mokyklos sodą. Mokinius lydėjo fizinio lavinimo mokytojas T. Bonkevičius ir muzikos mokytoja A. Jusaitytė. Vaikai taip uoliai dirbo, kad net paskaudo nugaras, bet dienos pabaigoje visi atsikvėpė ir buvo patenkinti savo darbu.

Savanorystės dienos akcijoje 6 klasės mokiniai, lydimi anglų kalbos mokytojos A. Liaudinskienės ir technologijų mokytojo R. Danilevičiaus,  apsiginklavę grėbliais ir pirštinėmis, darbavosi parke prie progimnazijos. Šauni komanda pasidžiaugė, kad aplinka prie mokyklos tapo švaresnė.

7 ir 8 klasių merginos, vadovaujamos L. Augustaitienės ir rusų kalbos mokytojos L. Dobiliauskienės, taip pat grėbė lapus šalia progimnazijos. Smagiausia buvo matyti, kai visos dirba draugiškai ir puikiai nusiteikę.

7-8 klasių vaikinai su mokyklos ūkvedžiu R. Akucku ir dailės mokytoja D. Maksimavičiene darbavosi prie mokyklos įėjimo. Jų užduotis buvo paruošti naują erdvę. Vaikinai nukasė prie pagrindinio tako esančią pievą, supureno dirvą ir paruošė ją tulpių sodinimui. Po veiklų 5-8 klasių mokiniai sugužėjo prie šio tako ir susodino tulpių svogūnėlius į žemę. Rezultatas bus tik pavasarį, tačiau visi su nekantrumu jau laukia gausaus ir spalvingo gėlių žydėjimo.

Po darbų visiems nuoširdų ačiū už savanoriavimą tarė mokyklos direktorė su pavaduotoja, o mokiniai turėjo galimybę atsipalaiduoti ir pašokti drauge su 4 klasės vadove J. Ribačionkiene, jos auklėtiniais bei 3 a klasės mokiniais ir taip užbaigti šią įspūdžių kupiną dieną.

Nors savanorystė „Ąžuolo“ progimnazijoje vykdoma jau ketvirtus metus, tačiau ši diena kasmet vis kitokia. Šįmet visi darbai vyko mokyklos erdvėse, nes nerimą kėlė ir siaučianti pandemija. Belieka pasidžiaugti, kad nei oras, nei ligos nesutrukdė mokiniams, norintiems savo rankelėmis padaryti gerą darbą, pasijusti reikšmingiems ir reikalingiems. Jaunieji savanoriai negavo finansinio atlygio, bet jie turėjo galimybę aktyviai įsitraukti į visuomeninį gyvenimą, pasisemti naujos patirties, tobulinti savo asmenines būdo savybes.

Savanorystės dienos koordinatorė R. Bondzinskienė ir žurnalistikos būrelio nariai