Svečiuose – rašytojas Tomas Dirgėla

Paskutinę lapkričio savaitę „Ąžuolo“ progimnazijoje svečiavosi vaikų rašytojas, dramaturgas ir prozininkas Tomas Dirgėla. Tai jau trečiasis susitikimas su vaikų literatūros kūrėjais, vykdant projektą „Ąžuolo skaitymo metai“ (pernai mokiniai turėjo progos susipažinti su Virgiu Šidlausku ir Igne Zarambaite).

Tomas Dirgėla – pripažintas profesionalus vaikų rašytojas, išleidęs 24 knygas. Baigęs Palangoje mokyklą, kurioje kūrė eilėraščius ir kitokius tekstus, išvažiavo studijuoti į Vilnių ir Edukologijos universitete mokėsi lietuvių filologijos. Vėliau dirbo mokytoju, vaikų darželio auklėtoju, kol galiausiai apsisprendė tapti vaikų rašytoju.

Tomas mūsų mokykloje susitiko su keturiomis mokinių grupėmis. Nuotaikingi knygų ištraukų skaitiniai, smagūs pašnekesiai, painūs linksmi klausimėliai, čia pat sugalvoti piešimo konkursai ypač džiugino pradinukus: jie drąsiai atsakinėjo į klausimus ir patys klausinėjo rašytoją, piešė iliustracijas, rinko nugalėtojus, o 3a klasės mokinys Dominykas nupiešė autorių ir įteikė jam portretą.

5–6 klasių mokiniai taip pat klausėsi rašytojo sukurtų šmaikščių istorijų, domėjosi jo vaikyste, kūryba, kai kurie džiaugėsi turį autoriaus knygą namuose ir ją skaitę.

Šio rašytojo kūrybai būdingi įtraukiantys siužetai, ryškių charakterių veikėjai, humoristinės situacijos. Vaikus ypač žavi detektyvinė serija apie Domą ir Tomą, kurios pirmoji knygelė „Dingusios šluotos byla“ buvo įvertinta geriausios metų knygos vaikams premija. 

Tikime, kad susipažinę su vienu kūrybiškiausių vaikų rašytojų ir jo kūryba, mokiniai praturtino savo literatūrinę patirtį, ugdėsi bendrąsias kompetencijas ir nepamirš užsukti į mokyklos biblioteką, kurioje galima rasti autoriaus knygų: „Vytautas Didysis Žalgirio arenoje“, „Lukas Šiaudelis deda iš viršaus“, „Mano tėtis rašo knygą“, „Dingęs gimtadienio tortas“ ir kitų.

                                              Pavaduotoja ugdymui Vilma Anelauskienė