Pirmokų pamoka apie dantukų priežiūrą

Pirmokų pamokėlėje lankėsi Vilkaviškio rajono visuomenės sveikatos biuro priežiūros specialistė Jolanta Legavičienė. Ji labai vaizdžiai ir įdomiai pasakojo apie dantis: kiek dantų turi žmogus, iš ko jie sudaryti, kokios skiriamos dantų rūšys, kokios funkcijos, kaip kinta dantys bėgant laikui, jų priežiūra. Siekiant išsaugoti vaikų dantukus sveikus ir užkirsti kelią ėduonies pažeidimams, svarbu ne tik profilaktiškai lankytis pas odontologą, bet ir nuo mažens ugdyti teisingus burnos higienos įpročius. Norint turėti sveikus dantis, saldumynais piktnaudžiauti negalima.  Kad išsaugotume sveikus dantis, vaikams labai naudinga valgyti daug šviežių vaisių ir daržovių, taip pat nepamiršti kalcio ir vitamino D. Pieno produktai, ypač sūris, puikiai aprūpina vaiko organizmą kalciu. Vitamino D yra piene, žuvų taukuose, kiaušiniuose. Vaikams būtina gerti pakankamai pieno. Kalcio atsargas taip pat puikiai papildo jogurtas ar sūris.

 Visuomenės sveikatos biuro priežiūros specialistė pabrėžė, kad dantų šepetėliai neturėtų būti per dideli – geriau rinktis smulkesnį, kuris lengviau pasiekia visus dantukus ir dantenas. Svarbu atkreipti dėmesį ir į šerelius – jie turėtų būti minkšti, kad netraumuotų dantenų. Keisti dantų šepetėlį reikėtų ne rečiau kaip kas tris mėnesius. Jeigu matosi nusidėvėjimas, keisti reikėtų ir dažniau. Artėjant peršalimo ligų sezonui svarbu nepamiršti, kad dantų šepetėlį reikėtų pakeisti ir persirgus infekcine liga, nes ant jo gali likti ligos sukėlėjų. Dantukus valyti tiek laiko, kiek skamba vaikiška dainelė. Liežuvio valymas dar viena sritis burnoje, kur kaupiasi bakterijos. Tad liežuvis irgi turi būti valomas šepetėliu arba specialiu liežuvio valikliu. Iškištas liežuvis šepetėliu braukiamuoju judesiu valomas į priekį. Liežuvio valymas padeda sumažinti maisto likučių, apnašų ir mikroorganizmų kiekį.

  Mokiniai taip pat žiūrėjo filmą ,,Daktaro triušio kelionė aplink pasaulį“. Jį žiūrėdami dar kartą įtvirtino girdėtus faktus apie dantis. Po veiklų jie noriai atsakinėjo į klausimus, patys dalijosi savo patirtimi, kaip reikia valyti dantukus, kokį maistą valgyti, kad dantukai būtų sveiki.  Mokiniai dovanų gavo po šepetėlį, spalvino piešinuką.

  Po šios pamokėlės visi pirmokėliai prižadėjo kruopščiai ir teisingai prižiūrėti savo dantukus.

                                      Mokytoja M. Žemaitienė