PASKAITA „ELEKTRONINĖS CIGARETĖS – MITAI IR FAKTAI“

Kovo 31 dieną progimnazijoje lankėsi Vilniaus respublikinės universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dėstytojas dr. Robertas Badaras. Jis pravedė paskaitas 6–7 klasių mokiniams apie žalingą elektroninių cigarečių poveikį žmogaus sveikatai.

Lektorius kalbėjo apie sklandančius mitus dėl elektroninių cigarečių vartojimo, pateikė faktų apie neatsakingą jaunų žmonių smalsumą ir draugų įtaką įsitraukiant į šią žalingą ir sveikatai pavojingą priklausomybę.

Elektroninės cigaretės į Lietuvą atkeliavo ~ 2012 m., o pats vartojimo pikas pasiektas prieš 3-ejus metus. Tai yra naujas žalingas pomėgis ir dėl neišmanymo, žinių stokos vartojantieji nesuvokia, kad tai didžiulė grėsmė sveikatai. Net 40 procentų pabandžiusiųjų rūkyti elektronines cigaretes tampa priklausomi. Yra žinomi faktai, kad ,,garinimo“ pasekmės sunkiai prognozuojamos: ši priklausomybė sukelia ūmius plaučių pakenkimus, traukulius, apsinuodijimą. Jau konstatuojamos jaunų žmonių mirtys, tarp kurių jauniausiam – 17 metų.

Norisi tikėti, kad po paskaitos mokiniai susimąstys ir atsisakys šio žalingo įpročio. Dėkojame Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui už suorganizuotą naudingą paskaitą.

Socialinė pedagogė Diana Tarnauskienė