Projektas ,,Kodėl verta skaityti knygas“

Gruodžio–kovo mėnesiais „Ąžuolo“ progimnazijos 7–8 klasių mokiniai, vadovaujami projekto sumanytojos specialiosios pedagogės I. Šmitienės ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos R. Bondzinskienės, kartu su Vilkaviškio viešosios bibliotekos darbuotojomis, Vaikų skyriaus vedėja A. Radžviliene bei Bibliografijos ir informacijos skyriaus vedėja G. Pumeryte– Vosyliene, vykdė  veiklą, kurios tikslas – ugdyti   savarankišką skaitytoją, gebantį surasti, atsirinkti bei vertinti įvairaus pobūdžio knygas. Projektas aktualus tuo, kad XXI amžiaus visuomenė nuolat bėganti ir skubanti, dažniausiai randanti laiko savo artimiesiems tik telefonu, trumposiomis žinutėmis, popierines knygas keičia elektroninėmis, o šias, geriausiu atveju, trumpomis ištraukomis skaitinių knygose.

Projekto veiklų būta išties nemažai: gruodžio mėnesį buvo paruoštas stendas ,,10 priežasčių, kodėl verta skaityti knygas“, kalbinės raiškos pamokų metu mokiniai analizavo, rašė samprotavimo rašinius apie skaitymo naudą žmogui ir kodėl verta skaityti knygas. Kita veikla – apsilankymas Vilkaviškio viešojoje bibliotekoje. Mokiniams apie bibliotekos istoriją bei veiklas pasakojo šios įstaigos darbuotojos, o išgirstas žinias teko pasitikrinti pamokų metu atliekant testą.  Vasario mėn. miesto bibliotekoje mokiniai susipažino su lietuvių rašytojų išleistomis knygomis bei stebėjo Vaikų jaunimo centro Vaidybinių improvizacijų būrelio ištrauką iš Lauros Verslauskaitės knygos ,,Mano didelis mažas aš“.

Paskutinė projekto veikla – baigiamoji konferencija – vyko progimnazijoje kovo 6 dieną. Vilkaviškio viešosios bibliotekos darbuotojų pagalba mokiniai nusikėlė į virtualią bibliotekos erdvę, skaitė samprotavimo rašinius, atliko apibendrinamąsias užduotis, Minčių lietaus metodu išsiaiškino, kad yra daugybė priežasčių, dėl kurių knygas skaityti verta ir netgi būtina.

Šis projektas – tai  tarsi visų mūsų maža dovana Lietuvai.

Specialioji pedagogė Ilona Šmitienė

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rasa Bondzinskienė