Karjeros pamokoje – turininga patirtis

Sausio 19 dieną progimnazijoje viešėjo Užsienio reikalų ministerijos išorinių ekonominių santykių ir ekonominio saugumo politikos departamento tarptautinių ekonominių organizacijų skyriaus antrasis sekretorius – Rokas Danilevičius.

Šiuo metu tokias atsakingas pareigas einantis svečias – buvęs mūsų progimnazijos mokinys, maloniai sutikęs pasidalinti savo karjeros patirtimi su vyresniųjų klasių mokiniais.

Rokas, septynerius metus dirbantis diplomatinėje tarnyboje, pirmoje paskaitos dalyje pasakojo mokiniams, ką veikia diplomatai, kiek diplomatinių atstovybių atstovauja Lietuvai, kokias funkcijas atlieka ten dirbantys žmonės, su kokiais iššūkiais jam asmeniškai teko susidurti Covid-19 pandemijos, NATO viršūnių susitikimo metu. Svečias akcentavo, kad diplomato profesiją verta rinktis, jei nori atstovauti savo šaliai, padėti lietuviams ir Lietuvos verslui užsienyje, jei smalsu pažinti kitas kultūras, dalyvauti svarbiausiuose pasaulio įvykiuose. Mokiniai taip pat sužinojo, kaip vyksta konkursas, norintiems patekti į diplomatinę tarnybą, kokios vykdomos programos padeda iš arčiau susipažinti su tarnybos veikla.   

Antroji paskaitos dalis klausytojus nukėlė į tekančios saulės šalį – Japoniją, kurioje Rokas praleido ketverius metus. Šioje šalyje jis buvo atsakingas už Japonijos ir Lietuvos ekonominius santykius. Be tiesioginės savo veiklos (Lietuvos politikų vizitų, verslo forumų organizavimo ir kt.)  Rokas laisvalaikiu fotografuodavo šios šalies gamtą, žmones, įvykius. Demonstruodamas nuotraukas jis pasakojo apie Japonijos mokyklas, žmonių gyvenimo būdą, darbą, tradicijas. Mokiniai turėjo galimybę pavartyti Roko nuotraukų albumus, kuriuose užfiksuoti kadrai ir iš kitų jo aplankytų šalių.

Sakome nuoširdų ačiū Rokui už pasidalijimą savo karjeros sėkmės istorija, kuri įtikino, kad nuo mokyklinio suolo kelias gali nuvesti labai toli, jeigu žinai, ko nori, ir pasitiki savimi.

Pavaduotoja ugdymui Vilma Anelauskienė